Росина Костова, археолог: Започнахме нови разкопки в местността Градище, край Габрово, след 25-годишно прекъсване

След 25-годишно прекъсване бяха възстановени разкопките в местността Градище край Габрово. В района има Късноантична крепост, която е частично проучвана до 90-те години на миналия век. До кога и как ще протече настоящия археологически сезон, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с научния ръководител на процеса археологът д-р Росина Костова.

Фокус: Г-жо Костова, кога са прекратени разкопките в местността Градище край Габрово и какво провокира тяхното възобновяване сега?

Росина Костова: Разкопките в местността Градище започват през 70-те години на 20-ти век. Провеждат се с различна интензивност и спират, поради липса на финансиране, през 1992 година. През целия този период те са провеждани под ръководството на Кина Койчева, дългогодишен археолог и проучвател към Регионалния исторически музей в Габрово. В тези десетилетия тя има множество издадени публикации, свързани с разкриването на Късноантичното укрепено селище  в тази местност. Сега възобновяваме разкопките, след едно много дълго прекъсване – от 25 години. Това възстановяване на проучванията е свързано с инициативата на кмета на община Габрово Таня Христова, както и на активни деятели от града. Идеята на всички, най-вече на Общината, е да превърнем археологическия обект в една добре представена атракция, която да стане част от туристическите маршрути на Габрово. Разбира се, за да се постигне тази цел, крепостта трябва да бъде проучена възможно най-пълно. Трябва да се подберат местата и сградите за една добра консервация и приемлива реставрация и така това да стане отново едно привлекателно място за габровци и гостите на града.

Източник:
focus-radio.net

Bulgarian
Дата: 
14/07/2017г/

User login

Who's online

There are currently 0 users online.

Online forum users

Кой е на линия Общо на линия са 11 потребители :: 1 регистрирани0 скрити и 10 гости
Регистрирани потребители: Google [Bot]

Forum statistics

Начало Общо мнения 8087
Общо теми 1802
Потребители Общо членове 176
Най-нов iskra_sg

Recent comments